14 Words Global Network

Autobiografija

David Lane rođen je 1938. godine u Iowi, S.A.D.-u. Od mladih dana bio je svjestan pripadnosti svojoj rasi i bio je ponosan na to, unatoč surovom okruženju u kojem je živio. Nakon završetka srednje škole radio je na raznim poslovima, od kojih je možda zanimljivo spomenuti njegovo iskustvo dok je radio u agenciji za prodaju nekretnina; naime ubrzo je izgubio dozvolu za taj posao jer je odbio crncima prodavati stanove koji se nalaze u bjelačkim područjima.


1979. godine priključio se organizaciji Knights of the Ku Klux Klan, koju je 1975. osnovao David Duke. Dvije godine kasnije prešao je u organizaciju Aryan Nations, gdje je obavljao većinu poslova glede izrade i distribucije promidžbenog materijala. Lane je tražio organizaciju koja će u potpunosti odgovarati njegovim idealima i koja će biti u stanju ''pokrenuti stvari'' s mrtve točke. 1982. godine vodi ogranak organizacije White Aryan Resistance (WAR) u Coloradu. Slučajno upoznaje Roberta Mathewsa, koji je tada bio aktivist organizacije National Alliance, i koji je tražio istomišljenike među članovima National Alliance-a, Aryan Nations-a i KKK-a koji bi bili spremni započeti gerilski rat koji je trebao pokrenuti rasnu revoluciju.

U rujnu 1983. godine David Lane, Robert Jay Mathews i još osmero ljudi osnovali su organizaciju pod nazivom Bruder Schweigen, također poznata kao The Order. The Order se za razliku od ostalih organizacija bavio i mnogim ilegalnim radnjama, poput pljački banaka i krivotvorenja novca kako bi omogućio financiranje svojih djelatnosti. Usporedno s tim radili su na širenju svoje promidžbe, te su postepeno novačili nove članove. Međutim, zbog ubojstva židovskog radio voditelja Alana Berga, te zbog mnogih drugih ilegalnih aktivnosti došli su na glas kao ''najopasnija domaća teroristička organizacija''.

Tijekom 1985. i 1986. godine svi članovi The Ordera uhićeni su ili su ubijeni poput Roberta Mathewsa. Prvo suđenje je započelo u travnju 1985. godine, i svi su osuđeni na zatvorske kazne. Prije nego mu je izrečena zatvorska kazna od 40 godina, Lane se obratio sudu 15 minutnim govorom sa slijedećim riječima: ''Ne priznajem vlast čiji je jedini cilj uništenje moje rase..... Dao sam sve što imam i sve što jesam kako bih probudio ljude iz njihovog smrtnog sna.'' U listopadu 1987. godine Lane se ponovno pojavio na suđenju zajedno sa još troje pripadnika The Ordera, ovaj puta sudilo im se zbog ubojstva Alana Berga.

David Lane i Bruce Pierce osuđeni su svaki na 150 godina zatvora, što sa presudom iz prvog suđenja predstavlja 190 godina zatvora. Lane se i po treći puta našao na optuženičkoj klupi sa 13 pripadnika raznih organizacija zbog raznih optužbi, ali su optužbe ipak odbačene.

David Lane je poznat kao revolucionar, ali jednako toliko poznat je i po svom aktivizmu koji je za vrijeme izdržavanja kazne postao još intenzivniji. Pisao je članke za mnoge časopise poput "White Aryan Resistance", "Racial Loyalty", "The Klansman" i "Jew Watch", te je i sam izdavao tekstove i knjige putem izdavačke kuće 14 Word press koju je vodila njegova supruga. David Lane je među Bjelačkim krugovima možda najpoznatiji po svojoj rečenici koja je postala sinonim Bjelačkog otpora i borbe za opstanak naše rase:

"We must secure the existence of our people and a future for white children." ("Mi moramo osigurati postojanje našeg vlastitog naroda i budućnost za našu bijelu djecu ")